Wat moet je regelen?

white stripe white stripe

Wat moet je regelen als je zwanger bent?

Je moet veel dingen regelen als je zwanger bent. Wat precies is afhankelijk van jouw situatie. Wij geven je praktische informatie over veelvoorkomende zaken. 

Kies een verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je de eerste afspraak met een verloskundige plannen. De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 8e à 10e week van je zwangerschap. Hier vind je een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt.

Kraamzorg

Na de termijnecho kun je de kraamzorg al regelen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, kies je een kraambureau dat onder contract staat bij je zorgverzekeraar.

Zorgverzekering

Het is belangrijk om te checken wat jouw zorgverzekering vergoedt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Check je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar om te controleren welke zorg zij vergoeden. Kijk bijvoorbeeld naar een kraampakket, kraamzorg, poliklinisch bevallen en cursussen.

Kinderopvang

Als je net zwanger bent, denk je er misschien nog niet direct aan. Maar wanneer jij je kind straks naar een kinderopvanglocatie wilt brengen, kun je de voorbereiding maar beter op tijd beginnen. Veel kinderopvanglocaties hebben een wachtlijst. Daarom is het verstandig om al rond de 2e maand van je zwangerschap na te denken over kinderopvang, in gesprek te gaan en zo snel mogelijk de inschrijving te regelen.    

Zwangerschapsverlof

Als werkende moeder heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring overhandigen aan je werkgever, deze krijg je van je verloskundige. Lees op de website van FNV meer over welke rechten je als werkende zwangere hebt. Ben je ondernemer? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Je kindje erkennen 

Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je niets te regelen. Jullie kindje heeft dan juridisch gezien meteen twee ouders. Is dat niet het geval, dan wil je partner waarschijnlijk zijn kindje erkennen. Je kunt de erkenning regelen in het gemeentehuis. Dit kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorte aangifte of na de geboorte. Willen jullie dat het kindje de achternaam krijgt van je partner, dan is het wenselijk om dit voor de 24e week van de zwangerschap aan te geven.

Per 1 januari 2023 is gezag automatisch geregeld na de erkenning.

Zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Zie ook deze checklist van Rijksoverheid.

Cursussen

Van je verloskundige krijg je veel informatie over je zwangerschap en ook online en in boeken is veel informatie te vinden. Toch is het vaak leuk en leerzaam zwangerschapscursussen te volgen. Er zijn verschillende soorten cursussen. Kijk gewoon in het rond en/of vraag aan andere (toekomstige) moeders welke cursus zij gevolgd hebben. Kies voor de cursus waar je het beste gevoel bij hebt. Tip van Sam: schrijf je zo vroeg mogelijk in om zeker te zijn van een plekje. Hier staan onze cursussen.

Vind een verloskundige in de buurt

Wil je zwanger worden? Of zoek je begeleiding bij jouw zwangerschap? Wij helpen je bij vragen en bieden persoonlijke begeleiding. Neem gerust contact met ons op.