Medisch
-
Huisarts
Je huisarts speelt voor, tijdens en na je zwangerschap een belangrijke rol. Tijdens het traject rondom (moeilijk) zwanger worden verwijst hij je – indien nodig – door naar een verloskundige. Hij geeft je adviezen voor de zwangerschap over gezond leven, medicijngebruik of eventuele erfelijke aandoeningen. Ben je zwanger, dan geeft de huisarts je adviezen over het gebruik van geneesmiddelen.
Het kan ook voorkomen dat je verloskundige jou doorstuurt naar de huisarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als blaasontsteking of een schimmelinfectie. We werken nauw samen met je huisarts en stemmen zo de beste zorg voor jou en je kindje met elkaar af. -
Kinderartsen
Neonatale zorg, de zorg door een kinderarts, is alleen nodig als er iets aan de hand is met je kindje. Een kinderarts kan worden ingeschakeld door een verloskundige of gynaecoloog. Als van tevoren bekend is dat je kindje risico’s loopt tijdens of meteen na de bevalling, dan is er een kinderarts aanwezig. In sommige gevallen verwijst een verloskundige je ook preventief door naar een kinderarts.
-
Gynaecologen
Bij (mogelijke) complicaties tijdens de zwangerschap verwijst je verloskundige je door naar een gynaecoloog. Meestal is dit preventief, om de gezondheid van jou en je kindje extra in de gaten te houden. Zolang er sprake is van problemen of risico’s blijf je bij je gynaecoloog onder controle. Anders word je terugverwezen naar je verloskundige. Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog vindt altijd in het ziekenhuis plaats. In de meeste gevallen mogen jij en kindje na de bevalling weer naar huis. Hier worden jullie begeleid door je eigen verloskundige en kraamverzorgende.
-
Osteopaat
Een osteopaat richt zich op het vinden van mogelijke bewegingsbelemmeringen in weefsels en gewrichten. Deze belemmeringen kunnen in verband staan met een klachten zoals rugpijn of darmklachten. De oorzaak van de klachten zit niet altijd op de plaats van de verminderde beweeglijkheid. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een verminderde beweeglijkheid zit in je bekken en dat dit zorgt voor buikpijn. Andersom kan ook. Als de osteopaat de functiestoornis in de beweeglijkheid gevonden heeft, gaat hij deze behandelen. Door middel van manipulaties en spiertechnieken worden bewegingsbelemmeringen opgeheven.