Samenwerkingen

white stripe white stripe
  • Medisch

    Medisch

    • Huisarts

      Je huisarts speelt voor, tijdens en na je zwangerschap een belangrijke rol. Tijdens het traject rondom (moeilijk) zwanger worden verwijst hij je – indien nodig – door naar een verloskundige. Hij geeft je adviezen voor de zwangerschap over gezond leven, medicijngebruik of eventuele erfelijke aandoeningen. Ben je zwanger, dan geeft de huisarts je adviezen over het gebruik van geneesmiddelen.

      Het kan ook voorkomen dat je verloskundige jou doorstuurt naar de huisarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als blaasontsteking of een schimmelinfectie. We werken nauw samen met je huisarts en stemmen zo de beste zorg voor jou en je kindje met elkaar af.

    • Kinderartsen

      Neonatale zorg, de zorg door een kinderarts, is alleen nodig als er iets aan de hand is met je kindje. Een kinderarts kan worden ingeschakeld door een verloskundige of gynaecoloog. Als van tevoren bekend is dat je kindje risico’s loopt tijdens of meteen na de bevalling, dan is er een kinderarts aanwezig. In sommige gevallen verwijst een verloskundige je ook preventief door naar een kinderarts.

    • Gynaecologen

      Bij (mogelijke) complicaties tijdens de zwangerschap verwijst je verloskundige je door naar een gynaecoloog. Meestal is dit preventief, om de gezondheid van jou en je kindje extra in de gaten te houden. Zolang er sprake is van problemen of risico’s blijf je bij je gynaecoloog onder controle. Anders word je terugverwezen naar je verloskundige. Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog vindt altijd in het ziekenhuis plaats. In de meeste gevallen mogen jij en kindje na de bevalling weer naar huis. Hier worden jullie begeleid door je eigen verloskundige en kraamverzorgende.

    • Osteopaat

      Een osteopaat richt zich op het vinden van mogelijke bewegingsbelemmeringen in weefsels en gewrichten. Deze belemmeringen kunnen in verband staan met een klachten zoals rugpijn of darmklachten. De oorzaak van de klachten zit niet altijd op de plaats van de verminderde beweeglijkheid. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een verminderde beweeglijkheid zit in je bekken en dat dit zorgt voor buikpijn. Andersom kan ook. Als de osteopaat de functiestoornis in de beweeglijkheid gevonden heeft, gaat hij deze behandelen. Door middel van manipulaties en spiertechnieken worden bewegingsbelemmeringen opgeheven.

  • USP Sam

    Psychisch

    • Huisarts/praktijkondersteuner

      Wanneer je dit fijn vindt, kun je ook met je klachten terecht bij de huisarts. De huisarts kan vervolgen aan een praktijkondersteuner vragen om je verder te helpen tijdens een kortdurend traject.

    • Psycholoog

      Zowel voor, tijdens als na je bevalling biedt je verloskundige een luisterend oor en steun. Maar het kan zijn dat je door de hormonale veranderingen te veel last krijgt van stress, stemmingswisselingen of andere psychologische klachten. Voor specialistische psychologische hulp verwijst je verloskundige je dan door naar een psycholoog.

    • Coach

      Bij mildere klachten, wanneer je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, kun je ook terecht bij een zwangerschapscoach. Of zie je wel heel erg op tegen de bevalling? Wanneer je het fijn vindt om extra begeleid te worden door een coach, brengen we je graag in contact met een van de specialisten uit ons netwerk.

  • Lichamelijke kwalen

    Lichamelijke ongemakken

    • Fysiotherapeut

      Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap klachten aan het bekken of de lage rug. Deze pijn kan uitstralen naar je billen of de bovenbenen. Lopen gaat zwaarder en staan of zitten kan ook heel vervelend zijn. Bij klachten aan je rug of bekken verwijst je verloskundige je door naar een fysiotherapeut, die kan helpen om de klachten te verlichten. Ook geeft een fysiotherapeut gerichte adviezen en informatie over gezond bewegen en je houding tijdens de zwangerschap en de periode erna. 

    • Voetreflextherapeut

      Als je zwanger bent kun je last krijgen van verschillende lichamelijke ongemakken. Variërend van maagzuur, misselijkheid, vocht vasthouden en bandenpijn tot obstipatie, hoge bloeddruk, beenkrampen, rugklachten en slecht slapen. Voetreflextherapie kan de klachten verlichten of zelfs helemaal wegnemen. Voetreflextherapie stimuleert de doorbloeding in je lichaam, hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van je lichaam in gang gezet. 

  • Voeding

    Voeding

    • Diëtisten

      De juiste voeding rondom je zwangerschap is erg belangrijk. Niet alleen om voldoende voedingsstoffen voor jou en je kindje binnen te krijgen. De juiste voeding is ook belangrijk om de kans op het krijgen van kwaaltjes en ongemakken -als maagzuur, maag-darmklachten of vermoeidheid- te verkleinen. Afvallen tijdens je zwangerschap is niet gewenst, maar door de juiste balans is het wel mogelijk om niet te veel aan te komen. Ook na je bevalling is het belangrijk dat je een gezond dieet volgt: borstvoeding geven kost namelijk extra energie. 

  • Bevalling

    Rondom bevalling

    • Lactatiekundigen

      Bij de lactatiekundige kun je tijdens en na je zwangerschap terecht met vragen over borstvoeding en kunstvoeding. Veel verloskundigen zijn zelf ook lactatiedeskundige. Wanneer dit niet het geval is, hebben ze korte lijntjes zodat je ook dan snel de beste hulp krijgt.

    • Kraamverzorgenden

      Wanneer je thuis bevalt, zorgen de verloskundige en kraamzorg samen voor jouw beste begeleiding. Na de bevalling, tijdens de kraamtijd verzorgt de kraamhulp jou en je kindje. Ze is er ook om eventuele problemen bij jou of je kindje te signaleren en als dat nodig is zo snel mogelijk contact op te nemen met je verloskundige.