De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om te testen of je kindje mogelijk Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Je kunt de test laten doen vanaf elf weken van je zwangerschap. De NIPT wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering, maar is voor eigen rekening. De uitslag ontvang je altijd via je eigen verloskundige.

Uitslag van de NIPT

Binnen tien tot vijftien werkdagen krijg je van je verloskundige of gynaecoloog de uitslag van de NIPT. De uitslag geeft een hoge mate van zekerheid maar geen 100% zekerheid. De reden hiervoor is dat in jouw bloed DNA van de placenta zit. Dit DNA is meestal gelijk aan dat van je kindje, maar niet altijd. 

Niet-afwijkende uitslag

Bij een niet-afwijkende uitslag, is de kans erg klein dat je kindje Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft en adviseren we geen vervolgtesten.

Afwijkende uitslag

Is de uitslag afwijkend, dan is de kans erg groot dat je baby een chromosoomafwijking heeft. Je verloskundige informeert en helpt je bij het maken van de keuzes die jezelf maakt. Bijvoorbeeld of je bij een afwijkende uitslag nader onderzoek wilt in een academisch ziekenhuis of juist niet.

Wij helpen je bij vragen en bieden persoonlijke begeleiding. Neem contact op met je verloskundige.