Gezond leven

white stripe white stripe

Een gezonde levensstijl vergroot je vruchtbaarheid en daarmee de kans op een gezonde zwangerschap. Zo geef je jouw aanstaande kindje een gezonde start. 

Een gezonde levensstijl voor een gezonde zwangerschap


Als je zwanger wilt worden, is het voor jou en je partner belangrijk om minimaal een half jaar voor de bevruchting bewust bezig te zijn met jullie gezondheid. Een gezonde levensstijl is van invloed op de kwaliteit van de eicellen en zaadcellen van jou en je partner. Slechte gezondheid en levensgewoonten kunnen bevruchting in de weg staan en daarna schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

Welke levensstijl vergroot de kans op een gezonde zwangerschap?

 • Foliumzuur (vitamine B11) slikken
  Extra foliumzuur verkleint de kans op onder andere een open ruggetje bij je kindje in een vroeg stadium van de zwangerschap. Foliumzuur komt met name voor in groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Start ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting met het slikken van extra foliumzuur. En blijf dit slikken tot 10 weken zwangerschap. 
 • Een gezond gewicht
  De kans op een gezonde zwangerschap is het grootst als je een gezond gewicht hebt. Body Mass Index (BMI) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Hier kun je makkelijk uitrekenen of jouw BMI op peil is.
 • Gezond en gevarieerd eten
  Als je gezond en gevarieerd eet, krijgen jij en je kindje voldoende goede voedingsstoffen binnen. Je kindje heeft voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig om goed te groeien. Hiervoor kun je de Schijf van Vijf als uitgangspunt hanteren. 
 • Voldoende bewegen
  Blijf bewegen en houd je lijf in conditie. Je onderhoudt hiermee ook je uithoudingsvermogen, vermindert de kans op complicaties tijdens de bevalling en vergroot de kans op een voorspoedig herstel.

Wil je zwanger worden? Of probeer je het al langere tijd, maar wil het niet lukken? Vind je verloskundige via onderstaand zoekveld.