Vaak uitgevoerde onderzoeken

white stripe white stripe

Er zijn verschillende onderzoeken om de gezondheid van jou en je kindje in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. De meest actuele informatie over deze onderzoeken vind je bij de RIVM.

Bloedonderzoek

Uit een bloedonderzoek kan blijken dat er een risico is op aandoeningen bij je kindje. In de meeste gevallen is behandeling tijdens zwangerschap mogelijk, zodat je kindje beschermd wordt. Het bloedonderzoek kan vroeg in de zwangerschap worden uitgevoerd. De uitslag ontvang je van je verloskundige.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de eerste echo die je kunt laten uitvoeren, meestal rond de 8e week van de zwangerschap. Deze echo toont aan of er een levend kindje zich in je baarmoeder bevindt en of er sprake is van een eenling of meerling.  

Termijnecho

Als je tien tot twaalf weken zwanger bent, kun je een termijnecho laten uitvoeren. Deze ‘12-weken echo’ is om te bepalen hoe ver je zwanger bent. Bij dit onderzoek wordt dus ook je uitgerekende datum vastgesteld. Hiermee is bekend wat de veilige periode is om te bevallen en hoe je kindje zich op welk moment hoort te ontwikkelen.

13-weken echo

De 13-weken echo, ook wel Eerste Trimester Echo (ETSEO), toont aan of er sprake is van lichamelijke afwijkingen. Tijdens dit onderzoek kijkt de echoscopist met een echo via je buik of vaginaal naar de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Hierbij gaat het om het hoofd, armen en benen, het hartje, de buikwand en het ruggetje.

Let op: een 13-weken echo geeft geen garantie op een gezond kind.

20-weken echo

De 20-weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), is een medisch onderzoek tijdens je zwangerschap. Tijdens dit onderzoek kijkt de echoscopist met een echo via je buik of je baby goed groeit, of hij voldoende vruchtwater heeft en of de locatie van de placenta geen afwijkingen vertoont. Aangezien je kindje verder is gegroeid kunnen bij deze echo meer afwijkingen zichtbaar worden die bij de 13-weken echo nog niet zichtbaar waren. Ook is te zien of je kindje geen grote lichamelijke afwijkingen heeft.

Let op: een 20-weken echo geeft geen garantie op een gezond kind. Het is met name bedoeld om grote afwijkingen op te sporen, zodat zowel ouders als zorgverleners zich beter voor kunnen bereiden op optimale zorg.

De uitslag krijg je meteen na de echo. Als de echoscopist iets afwijkends ziet op de echo verwijst ze je door naar een arts-echoscopist voor een geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO).

Groeiecho

Indien jij een indicatie hebt voor een groeiecho, zal je verloskundige deze voor je aanvragen. Soms gebeurt dit bij je verloskundige zelf, soms wordt je verwezen. Op deze manier wordt duidelijk of je kindje volgens verwachting groeit. Dit is geen standaard echo.

Liggingsecho

Tussen 35 en 36 weken zwangerschap zal je verloskundige een liggingsecho doen, om te kijken hoe je kindje ligt. Indien de baby niet met het hoofdje beneden ligt zal je worden verwezen naar de gynaecoloog om de baby eventueel te draaien.