Anticonceptie

white stripe white stripe

Als je weer aan seksueel contact toe bent, maar je wilt of mag – nog – niet zwanger worden, is het aan te raden om een anticonceptiemiddel te gebruiken. Maar wat zijn de de meest gangbare mogelijkheden en wanneer na de bevalling mag je weer een anticonceptiemiddel gebruiken? Je verloskundige zal in de kraamtijd alle mogelijkheden met je bespreken.

Eisprong na de bevalling

Zo’n twee tot vier weken na de bevalling kun je alweer een eisprong hebben. Wil je een anticonceptiemiddel gebruiken? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden door je verloskundige. 

Anticonceptie, borstvoeding en kunstvoeding

Borstvoeding kan een passende vorm van anticonceptie zijn. Hierbij gelden wel enkele voorwaarden en vereisten (LAN-methode); vraag je verloskundige om meer informatie. Wil je meer informatie over andere vormen van anticonceptie (ook bij het geven van kunstvoeding)? Overleg dan met je verloskundige wanneer welke vorm van anticonceptie voor jou van toepassing kan zijn. Denk aan condooms, de minipil, hormoonstaafje, de pil, prikpil of een spiraaltje.

Zie voor meer informatie over anticonceptie na bevalling dit overzicht.

Ben je zwanger of net bevallen en heb je vragen over anticonceptie? Neem dan contact op met je verloskundige. Bij veel van de bij Sam aangesloten praktijken kun je ook terecht voor het plaatsen van een spiraal of zo nodig voor het maken van een echo.